- Les persones amb discapacitat representen el 15% de la població mundial i, tanmateix, es troben entre les més marginades i impactades de manera desproporcionada per la crisi de la COVID-19.
- Els nens i nenes amb discapacitat tenen 4 vegades més probabilitats de ser víctimes de qualsevol tipus de violència.
- 1 de cada 3 nens i nenes amb discapacitat en edat de cursar primària no està escolaritzat i l’abandonament escolar a la secundària és molt elevat.
- La taxa d’activitat de les dones amb discapacitat es situa en el 34,6%, gairebé 42 punts menys que la població sense discapacitat.
- La discriminació per discapacitat s’agreuja per raons socioculturals assignant-los estereotips i estigmes i tractant-los com una comunitat improductiva.
- Des d’Entrecultures treballem de la mà de Fe y Alegría i el Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) per a garantir el dret a l’educació de les persones amb discapacitat mitjançant un sistema inclusiu a tots els nivells, sense discriminació i en igualtat de condicions.
PROJECTES PER A AVANÇAR
PROGRAMA ‘EDUCAR ÉS INCLOURE’: Bolívia, Equador i Perú
LA SITUACIÓ
- A Amèrica Llatina hi ha 55 milions de persones amb discapacitat.
- En l’àmbit rural i indígena la forta discriminació es veu agreujada per les situacions de pobresa i exclusió social.
- Difícil accés als distints nivells educatius.
- Barreres per a l’adaptació.
- Baixa qualitat de l’ensenyament especial i inclusiu.
- Precària preparació per a accedir a ocupacions remunerades.
EL NOSTRE TREBALL
- Formació de docents i famílies per a l’atenció i l’acompanyament a nens, nenes i joves amb discapacitat.
- Increment del nivell d’inclusivitat: millora de l’equipament d’aprenentatge, la infraestructura i la promoció d’una cultura inclusiva, polítiques i pràctiques inclusives.
- Promoció de capacitats d’ocupació i emprenedoria: amb unitats d’emprenedoria per a l’aprenentatge, la realització de pràctiques laborals i la sensibilització en empreses.
- Sensibilització i incidència pública sobre el dret a l’educació dels nens, nenes i joves amb discapacitat.
© Monterserín Fotografía
INCLUSIÓ DE PERSONES REFUGIADES: PROJECTES DEL NOSTRE SOCI LOCAL JRS
TXAD
LA SITUACIÓ
- La discriminació i l’exclusió que sofreixen les persones amb discapacitat es fa encara més evident en poblacions ja vulnerables, com les nenes i els nens refugiats, que s’enfronten a majors dificultats per a accedir a l’educació i tenen un alt risc de ser marginats.
- Els camps de persones refugiades no compten amb infraestructura adequada i el professorat no està format en aquest sentit.
LA INTERVENCIÓ
- El Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) atén a les persones amb discapacitat i fa possible que tinguin accés a una educació de qualitat.
- A Txad, en el camp de persones refugiades de Djabal, JRS ofereix tricicles i crosses a alumnes amb discapacitat amb els quals han guanyat independència, poden desplaçar-se, anar al col·legi i fer la vida que els correspon a la seva edat.
© Irene Galera
KENYA
LA SITUACIÓ
- El camp de persones refugiades de Kakuma, té més de 25 anys i acull a més de 185.000 persones procedents de Sudan del Sud, Burundi, Somàlia o Etiòpia, és el tercer més gran del món.
LA INTERVENCIÓ
- JRS compta amb 5 Centres Educatius Inclusius, on docents i terapeutes ocupacionals ofereixen teràpies de rehabilitació, acompanyament i suport a nens, nenes i joves amb necessitats especials a través de l’educació formal i no formal.
- Gràcies a aquests centres, més de 300 nens i nenes han pogut accedir a l’educació i a una vida digna.
© Paula Casado
TANZÀNIA
LA SITUACIÓ
- JRS està present en 3 camps de persones refugiades, entre ells el de Nyarugusu, prop de la frontera amb Burundi, que alberga a més de 150.000 persones refugiades i on el 60% dels seus habitants són nens i nenes.
- JRS va realitzar una avaluació sobre la situació educativa dels nens i les nenes amb discapacitat i va diagnosticar problemes com la manca d’equips especialitzats i d’aules equipades, la manca de preparació dels docents per a rebre als nens i les nenes amb discapacitat en les classes, i els prejudicis en les comunitats
LA INTERVENCIÓ
- Dotació de material escolar i equipament especialitzat per a facilitar l’aprenentatge: ulleres, aparells acústics, cadires de rodes, entre altres.
- La formació de docents perquè tinguin les capacitats pedagògiques necessàries.
- La sensibilització de la comunitat sobre els drets de les persones amb necessitats especials, ja que els prejudicis moltes vegades porten a les famílies a ocultar al nen o nena amb discapacitat.
© Sergi Cámara
CONTACTA
El responsable del tractament de les seves dades és FUNDACIÓN ENTRECULTURAS, FE Y ALEGRÍA i seran tractats amb la finalitat d'atendre la seva sol·licitud. La legitimació per a l'ús de les seves dades està basada en el seu consentiment exprés o en l'execució d'un contracte. No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal o informant prèviament el titular. Les dades seran destruïdes una vegada comuniqui la seva baixa i/o finalitzats els períodes legals de conservació. No es duran a terme transferències internacionals de dades. Els interessats podran exercitar els seus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, o limitació del tractament, dirigint-se a FUNDACIÓN ENTRECULTURAS, FE Y ALEGRÍA en la següent adreça: C/ Maldonado, 1 3a Planta 28006 Madrid. Igualment, pot presentar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de dades si considera que els seus drets han estat vulnerats.