
Les conseqüències que encara està tenint l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, els conflictes i les guerres que obliguen a desplaçar-se a milions de nens i nenes i les situacions de discapacitat, que provoquen exclusió i aïllament, amenacen el dret a l’educació de milions de nens i nenes en el món.
Estem vivint un retrocés en l’accés a l’educació que té conseqüències greus en les vides dels més de 259 milions de nens i nenes que estan fora de l’escola: treball infantil, matrimoni precoç i forçat, augment de la violència… En aquest context és fonamental protegir la infància i defensar el seu dret a l’educació. La Cimera de la UNESCO que crida a la Transformació de l’Educació i que s’està celebrant en el mes de setembre suposa un moment clau internacional que hem d’aprofitar per a interpel·lar a les i els representants polítics del nostre país perquè inverteixin en educació inclusiva per a no deixar a ningú enrere.
Des d’Entrecultures demanem que, tant a la nostra política de cooperació internacional com als nostres àmbits estatals, autonòmics i locals:
- Es prioritzin les necessitats educatives de nens, nenes i adolescents que viuen en contextos de major desavantatge i en noves situacions de vulnerabilitat social, reforçant l’atenció a minories culturals i ètniques, nens i nenes amb discapacitat, als qui viuen en zones de conflicte o als qui s’han vist forçats a abandonar els seus països.
- S’impulsin mesures específiques de protecció per a nenes i nens en risc de sofrir violència en la llar, l’escola o la comunitat, ateses les noves situacions de risc que genera la crisi sanitària i els contextos de conflicte, desplaçament o exclusió i discriminació.
- Utilitzar l’educació i el seu enfortiment en les fases de reconstrucció a partir de les crisis i reforçar els sistemes educatius per tal d’assegurar la protecció de la infància.
- Aprofundir la perspectiva de drets humans en l’educació i reconèixer l’educació inclusiva com a dret humà afavorint el màxim desenvolupament de la personalitat, les capacitats i les competències de l’alumnat amb discapacitat.
- Assegurar que les nenes i adolescents amb discapacitat exerceixin el seu dret a l’educació i erradicar les situacions de violència i discriminació cap a elles.
- Promoure la corresponsabilitat i la transparència en la gestió de les polítiques públiques per a garantir la inclusió educativa de les persones amb discapacitat.
A més, demanem que la cooperació espanyola en educació estigui orientada a garantir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 4 i, per tant, que Espanya:
- Recuperi la inversió en cooperació en la senda del 0,7% prioritzant l’ajuda en educació com un sector clau on destinar els nostres fons.
- Focalitzi els esforços en l’ajuda a l’educació bàsica, assumint els nostres compromisos en les iniciatives multilaterals que existeixen, com l’Aliança Mundial per l’Educació (AME), així com aconseguir el 8% de la AOD bilateral espanyola.
- Incrementi el percentatge del pressupost d’acció humanitària destinat a educació fins a arribar a, almenys, un 6% d’aquest, en consonància amb les pràctiques recents de la UE i del conjunt de la comunitat internacional.
- Destini almenys el 3% del total de la AOD espanyola a l’Educació per al Desenvolupament Sostenible i la Ciutadania Global.
- Mantingui i reforci l’aposta de la cooperació descentralitzada per l’educació i mantingui el suport a programes educatius interculturals.
- Aprofiti el VI Pla Director de la Cooperació Espanyola com una oportunitat per a la inclusió de les persones amb discapacitat tant en els Plans Directors de la Cooperació Espanyola com en els distints Marcs d’Associació País (MAP), amb especial atenció a la situació específica de vulnerabilitat de nenes i dones.
- Implementi i avaluï el compliment de l’Estratègia Espanyola sobre Discapacitat 2022 -2030, en concret destinant els recursos financers necessaris per a superar els reptes estratègics relacionats amb educació inclusiva.
A Entrecultures creiem que ara és indispensable redoblar la solidaritat global i els esforços de tots els agents implicats si volem estar a l’altura dels desafiaments que amenacen un dels principals drets de la infància: l’educació.
SIGNA PERQUÈ L’EDUCACIÓ SIGUI UNA PRIORITAT
UNEIX-TE A LA XARXA SOLIDÀRIA DE JOVES

I si vols implicar-te encara més, uneix-te a la Xarxa Solidària de Joves que volen canviar el món.
Un programa de participació juvenil d’entre 12 i 18 anys que fomenta el desenvolupament de valors i actituds solidàries i l’aprenentatge emocional i social per a l’exercici d’una ciutadania global. Escriu-nos a educacion@entreculturas.org
CONTACTA
El responsable del tractament de les seves dades és FUNDACIÓN ENTRECULTURAS, FE Y ALEGRÍA i seran tractats amb la finalitat d'atendre la seva sol·licitud. La legitimació per a l'ús de les seves dades està basada en el seu consentiment exprés o en l'execució d'un contracte. No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal o informant prèviament el titular. Les dades seran destruïdes una vegada comuniqui la seva baixa i/o finalitzats els períodes legals de conservació. No es duran a terme transferències internacionals de dades. Els interessats podran exercitar els seus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, o limitació del tractament, dirigint-se a FUNDACIÓN ENTRECULTURAS, FE Y ALEGRÍA en la següent adreça: C/ Maldonado, 1 3a Planta 28006 Madrid. Igualment, pot presentar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de dades si considera que els seus drets han estat vulnerats.